Start

Gyllenhaal träffar författaren till Swede


I Pennan & Svärdet nr. 11/2011 erbjuder SMB en unik skildring av Pearl Harbor - i december exakt 70 år sedan - ur en svenskamerikansk deltagares synvinkel.
Lars Gyllenhaal (LG) ville veta mer om bokens tillkomst och bakgrund och ställde därför fyra frågor till bokens författare Thomas Tynander (TT):

 

Swede och Pearl Harbor 1941


LG: När och varför bestämde du dig för att skriva boken?
TT: Jag träffade "Swede" Lundquist redan 2001, av en ren slump. Då arbetade jag på Aftonbladet och det blev ett uppslag i tidningen inför den svenska premiären av storfilmen Pearl Harbor. Men Swede berättade så oerhört mycket intressant om sina upplevelser att det i flera år gnagde i mig att han var värd en egen bok. Till slut fick jag möjligheten trots att Swede själv först var tveksam till att återuppleva allt på nytt. Han hade hemska mardrömmar i 20 år efter kriget. Men i januari 2010 gjorde jag de första intervjuerna och efteråt sa han själv att samtalen var bra terapi.

LG: Hur lång tid tog det att skriva den och har du rest mycket för den?
TT: Jag var över hos Swede vid två olika tillfällen, tio dagar i stöten, och ägnade sammanlagt ett halvår åt min research. Förutom att skriva ut allt bandat material läste jag ett trettiotal faktaböcker om kriget i Stilla havet. Efter det behövde jag tre, fyra månader för att skriva själva berättelsen. När det gäller resorna var besöket på Hawaii det intressantaste. Jag satt och skrev en del av manuset inne på basen i Pearl Harbor, med utsikt över "Battleship row".

 

 

En bild på Swede som inte kom med i boken, exklusivt för SMB alltså!
När denna bild vid Waikiki Beach tas är Swede 18 år, det är januari 1941. Swede har då varit på Hawaii i en dryg månad.LG: Vilken insikt av arbetet med boken värderar du högst?
TT: Som journalist och författare vill man berätta en bra story. Swede är en fantastisk story eftersom han är ett sällsynt ögonvittne som dessutom sparat en hemlig dagbok. Det som träffade mig hårdast i bröstet var insikten att han frivilligt upplevde ett rent helvete för en god sak och sen klarade av att återvända till ett normalt liv och inte ens fick något speciellt erkännande. Som så många andra gjort även i andra krig.

LG: Din förra bok, om hockeylegenden Pelle Lindbergh, handlar också om en svenskamerikan. Är det en slump att det blev så?
TT: Boken om Pelle Lindbergh skrev jag efter att ha blivit tillfrågad av hans familj. Mitt krav var att få göra ett journalistiskt dokument, och inte någon ren hyllningsbok. Att båda Pelle och Swede var svenskamerikaner är en slump, men det var två historier jag snubblade över eftersom jag arbetat mycket i USA. Det är intressant att båda huvudpersonerna faktiskt råkar ha sina rötter i Norrtälje!

Swede med äldste sonen Dave Lundquist, på trappen till Swedes hem i Fort Smith, Arkansas.

Notera gärna skylten ovanför deras huvuden ("Swede's place").


Bokens författare, Thomas Tynander.

FOTO: Privat 

Bokpresentationerna i Pennan & Svärdet är suveräna. Utbudet av böcker skiljer sig oerhört mycket från andra bokklubbar.  

Guy Rosvall, Helsingborg, pensionär